Chartres is gelegen in de Centre Val de Loire regio in het departement Eure-et-Loir. Het is gelegen in de vruchtbare vlakte van Beauce aan de Eure rivier. De stad is beroemd om zijn 13e eeuwse Notre-Dame kathedraal, een van de mooiste gotische gebouwen in Frankrijk. Vele toeristen doen jaarlijks dit middeleeuwse stadje aan vanwege deze bezienswaardigheid en het middeleeuwse centrum. Slenter door de straatjes en maak van de gelegenheid gebruik om de verschillende musea en boetiekjes te ontdekken!

chartres loireDe kathedraal van Chartres, gelegen op een rotsachtig voorgebergte met uitzicht op de Eure-rivier, is een waar meesterwerk van gotische kunst. Dit bedevaartsfort, prachtig bewaard gebleven en met een prachtige architectonische homogeniteit dankzij de snelheid van de bouw, is een van de grootste gotische kathedralen van Frankrijk. De gevels zijn versierd met duizenden beelden, en vooral het portaal Royal, zorgen voor bewondering. De vreugde gaat verder binnen in het gebouw. De kathedraal bevat uitzonderlijke oude glas-in-lood ramen uit de XIIe en XIIIe eeuw, evenals een prachtig koor grens.

Na een bezoek aan de kathedraal en zijn crypte kunnen de wandelaars talrijke oude huizen in de oude stad bewonderen, zoals het Saumonhuis uit de XVI eeuw, het Voûtehuis of de huizen in de straat van Ecuyer, maar ook een wandeling maken door de voormalige looierswijk, bekleed met bruggen en loopbruggen langs de Eure-rivier. Van daaruit prachtig uitzicht op de kerk Saint-André, een romaans kerkgebouw waar nu een tentoonstellingscentrum. Na het beklimmen van de trap van Saint-Nicola in de buurt, zullen bezoekers ontdekken de prachtige terrassen tuinen van het voormalige bisdom met uitzicht op de oevers van de Eure. In het voormalige bisschoppelijk paleis exposeert het Museum voor Schone Kunsten schilderijen, beeldhouwwerken, kunstwerken en archeologische voorwerpen uit collecties.

Niet ver van de kathedraal bevindt zich het International Stained Glass Window Centre, gehuisvest in het magazijn en de kelder van Loëns, dat zich wijdt aan de kunst van de gekleurde ramen (creatietechnieken en -fasen, restauratie van glas-in-loodramen…). Naast een permanente tentoonstelling met oude glas-in-loodramen, biedt dit centrum de ontdekking van werken van hedendaagse kunstenaars.

Elke avond van april tot september, van de avond valt, is het erfgoed van Chartres versierd met betoverende lichtjes. Schitterende lichtjes die het geheel een betoverende sfeer geven… met het Lichtfestival in september als orgelpunt.

Geschiedenis Chartres
Tijdens de Romeinse bezetting van Gallië was het oude Autricum al een belangrijke stad van het Imperium met verschillende tempels, aquaducten, een forum en een amfitheater. In de 9e eeuw ontving de Vikingprins Hasting de gebieden rond Chartres von Karlmann in ruil voor het afzweren van verdere aanvallen. In de 10e eeuw kwam het pas opgerichte graafschap naar de graven van Blois, die hier regeerde tot 1286, toen Chartres viel aan de Kroon.