De regio Languedoc-Roussillon met de departementen Gard, Lozère, Hérault, Aude en Pyrénées-Orientales heeft haar bekendheid te danken aan de prachtige natuur, heerlijke stranden, het wereldberoemde Cité in Carcassonne de vele bezienswaardigheden en het bourgondische leven. Van de Rhône-vallei tot de Pyreneeën, van de Petite Camargue tot de eenzame hoogten van de Cevennen. Niet voor niets dat hier volop mogelijkheden aanwezig zijn om een heerlijke vakantie te beleven. Langs de kust, in de bossen en aan de meren zijn vele campings en vakantiehuizen gehuisvest. Aanbod in alle maten en prijs categorieen zijn alom aanwezig. Voor elk wat wils dus.

De Languedoc is gelegen tussen de Pyreneeen en de monding van de Rhone. De witte paarden van Camergue en kano paradijs Gorges du Tan zijn 2 kenmerken waardoor deze Franse streek bekend is. Maar er is meer. De vele historische bezienswaardigheden en cultuurschatten van de Katharen of Albigenzen, een religieuze beweging met een grote aanhang in de Middeleeuwen. Dagtrips naar de Middellandse Zee of wandelen in de Pyreneeën. Een bezoek aan Toulouse, de vierde stad van Frankrijk en Le Cité in Carcassonne, een Unesco-monument dat jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt. Of het wijnstadje Roque sur Ceze en het kunstenaars stadje Collioure.

Montpellier, hoofdstad van Languedoc-Roussillon, en de steden Agde en Sète, het “Venetië van de Languedoc”, zijn kenmerkend voor het departement Hérault. Vanuit iedere bestemming in de Languedoc kun je ontspannen dagtochten maken naar badplaatsen als Le Grau-du-Roi, La Grande-Motte, Le Cap d´Agde, Palavas-les-Flots, Carnon-Plage, Frontignan-Plage en Valras-Plage. In de vallei van de rivier de Hérault is het middeleeuwse dorp Saint-Guilhem-le-Désert en de bijbehorende kloven links en rechts van de vallei vele bezoekers. Het stadje Pézenas met zijn talrijke patriciërswoningen uit de 16de tot de 18de eeuw waan je je terug in de tijd. Ten noorden van Montpellier, op een van de “mooiste omwegen in Frankrijk”, ligt het kleine stadje Marvejols in het departement Lozère, vanwaar het niet ver is naar de Spaanse grens. Tenzij je een verblijf hebt gekozen in het meest zuidelijke deel van het Franse vasteland: Pyrénées-Orientales. Aan het begin van de vorige eeuw zochten allerlei kunstenaars – schilders en schrijvers, dichters en zangers – inspiratie langs de kust. Het gezellige Collioure met zijn kleine haven, de kleurrijke oude stad en de kleine strandjes heeft velen geinspireerd. Pablo Picasso, maar ook Matisse, Derain, Dufy Chagall, Marquet en vele anderen verbleven hier en ontmoetten elkaar voor een pastis in het in een van de kleine cafés. Geen wonder dat deze plaats vandaag de dag “Stad van Schilders” heet. Niet ver weg, waar de zandstranden eindigen en de inhammen van de Côte Vermeille beginnen, ligt Argelès-sur-Mer – verspreid over zeven kilometer zandstranden en drie kilometer rotskust. Canet en Roussillon, een badplaats met duizend jaar geschiedenis en een middeleeuws kasteel, heeft ook zand zo ver het oog reikt. Bovendien heeft de stad de afgelopen twee decennia de titel “ecologisch waardevol” gekregen.

Zelfs tijdens excursies naar het binnenland van de Languedoc is er veel te ontdekken, van plaatsen waar de oudste Europeaan jaagde, de “Man van Tautavel”, tot unieke meesterwerken van de Romeinse architectuur, zoals de Pont du Gard, de Arena en het Maison Carrée in Nîmes of vroege nederzettingen, zoals Oppidum d’Enserune of zulke aantrekkelijke steden als Béziers, Montpellier, Narbonne en Perpignan. Geen slaperige provinciale stadjes, maar dynamische regionale metropolen die zich inzetten voor de vooruitgang: de universiteitsstad Montpellier bijvoorbeeld, die gedurfde stadsprojecten heeft uitgevoerd zoals Antigone en het Odysseum. Of Perpignan, dat zijn Catalaanse traditie mengt met de Franse cultuur.

In de omgeving:
• Aquaparc in Castres
• Ponyclub in Les Cammazes en St. Ferreol
• Activiteitenprogramma in St. Ferreol
• Cité Carcassonne
• Middellandse Zee binnen handbereik