De mooiste middeleeuwse stad van Europa, met maar liefst 52 torens. De citadel trekt jaarlijks vele bezoekers uit de gehele wereld. Binnen de stadswallen vind je prachtig bewaard gebleven huizen en de Saint Nazaire kathedraal, beroemd om zijn glas-in-loodramen uit de 13e eeuw. Een van de hoogtepunten die je moet zien als je de Midi-Pyrenees of het Zuiden van Frankrijk aandoet.

Carcassonne, de hoofdstad van het departement in Aude ligt ongeveer 70 km ten noordwesten van Perpignan op een oude handelsroute tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan en heeft ongeveer 44.000 inwoners. De stad werd gesticht door de Romeinen in de 1e eeuw voor Christus en vandaag de dag is het een van de meest volledig bewaard gebleven versterkte steden in Europa. Het was het middelpunt van de pre-Reformatie Katharenbeweging.

Samen met Toulouse is het een van de belangrijkste steden in de historische regio Occitanië. In de 19e eeuw gerestaureerd door de architect Eugene Viollet-le-Duc, werd de oude stad met zijn goed bewaard gebleven dubbele stadsmuur in 1997 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.