Orléans is een van de oudste steden in Frankrijk. Gelegen aan de zachte oevers van de Loire is deze middeleeuwse stad een must om te bewonderen wanneer je in de regio Centre bent. Oude kathedralen, de geschiedenis van Joan of Arc en de rivier de Loire zijn kenmerken van het oude vestingstadje.

 

Als we het over Orléans hebben, denken we ook aan Joan of Arc. De beroemde stad van kunst en geschiedenis zou niet de reputatie die het vandaag de dag heeft zonder de beroemde Maagd van Orleans, van wie ze werd bevrijd op 8 mei 1429. Het centrum heeft vele authentieke winkeltjes en kraampjes die ervoor zorgen dat je eeuwen terug in de tijd gaat.

De oever van de Loire nodigt uit tot een prachtige wandeling. In het zomerseizoen zorgen vrolijke muzikale optredens in de guinguette “La Sardine” voor sfeer. De ideale plek om te ontspannen onder het genot van een glas goede Loire wijn. De stad heeft altijd een nauwe band gehad met de rivier, waaraan het rijke verleden als centraal handelspunt van Frankrijk dankt. De stad was het middelpunt van de handel. het vervoer van doeken en stoffen, leisteen uit de Anjou, zout en gedroogde vis uit de Atlantische Oceaan, om nog maar te zwijgen van de beroemde Franse oranje azijn.

Het Maison de Jeanne d’Arc (Jeanne d’Arc House) werd ter ere van haar gebouwd. Natuurlijk draagt een straat haar naam, en wat een straat! Het leidt direct naar de Sainte-Croix kathedraal, een meesterwerk van gotische architectuur die op zich al het rijke culturele erfgoed van deze historische stad onthult. Bewonder de gevel (‘s avonds verlicht) en de twee imposante torens. De prachtige orgels in de kathedraal komen uit de abdij van Saint-Benoît-sur-Loire. Hun klokken werden gemaakt in de klokkengieterij Bollée vlakbij het centrum van de stad. Het is nog steeds in gebruik en herbergt een interessant museum.

Drie andere musea zijn ook een bezoek waard. Het Musée Historique et Archéologique de l’Orléanais (Historisch en Archeologisch Museum van Orléans) herbergt een zeldzame collectie bronzen beelden uit de Gallo-Romeinse periode. In het Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten) vindt u de meest indrukwekkende pastels – direct na die van het Louvre. Maar zelfs hedendaagse kunst in Orléans is in geen enkel opzicht inferieur aan de andere kunsten: Bezoek het Centrum van het Regionaal Fonds voor Hedendaagse Kunst FRAC Centrum, dat van groot belang is voor de moderne kunst. Alleen al het gebouw, in de volksmond “Les Turbulences” genoemd, is een bezoek waard.