Tours
 
Tours is gelegen in het hart van de adembenemend mooie streek van de kastelen van de Loire. Tours, ooit Romeinse nederzetting, is nu een levendige universiteitsstad aan de rivieren de Cher en de Loire en een traditioneel startpunt voor het verkennen van de kastelen van het Loiredal. Ontdek de beroemde oude stadswijk van Vieux Tours te voet, met de fiets of met de minitrein. Maak een wandeling langs de historische tuinen van de stad. Slenter door de middeleeuwse straatjes, de lokale markten en geniet van een kopje koffie of een wijntje op het terras van een café.

Vakantiehuizen Tours e.o.

vakantiehuisje-Frankrijk

Campings Tours e.o.

Campings Frankrijk

Hotels Tours e.o.

Hotels Frankrijk

Tours terug in de middeleeuwen

De geplaveide steegjes, vakwerkhuizen en pleinen van de oude stad geven Tours een middeleeuwse flair. Het beroemdste plein is het Place Plumerau, omgeven door typische vakwerkhuizen, dat een kosmopolitisch publiek van bewoners, studenten en toeristen aantrekt met zijn talrijke kleine terrassen, goed bezocht zowel overdag als ‘s avonds.

Tours heeft een uitzonderlijk cultureel erfgoed. De kathedraal van Saint-Gatien (XII-XVI eeuwen), bijvoorbeeld, heeft een prachtig koor waarvan het effect wordt versterkt door de opmerkelijke glas-in-lood ramen. Er zijn ook twee andere religieuze gebouwen te bewonderen: de Basiliek van Sint-Maarten en de Abdij van Marmoutier, beide culturele monumenten van de Weg van Sint-Jacob.

Wandelen door Tours

Wandel door de straten van Colbert, Briçonnet en Grand Marché. Ontdek verschillende historisch en cultureel belangrijke plaatsen in dit gebied, zoals het Hôtel Goüin of het Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten). U kunt ook een bezoek brengen aan het Musée du Compagnonnage in de abdij van Saint-Julien om kennis te maken met de gezellen van de Franse journaal, de Compagnons du Tour de France.

Geniet aan de oevers van de Loire. Bij mooi weer gaat u zitten in het treurwilgenrestaurant Guinguette, een poëtisch en populair excursierestaurant, waar de inwoners van Tours in een vrolijke sfeer met hun heupen naar rock, salsa en jazz zwaaien.

Gastronomie in de Loirevallei
Tours is naast cultuur de stad van heerlijk eten. Er is geen gebrek aan culinaire specialiteiten in de stad! Probeer de rillettes en rillons (reuzel en kanen), de geitenkaas uit Sainte-Maure-de-Touraine en de heerlijke kleine broodjes gebakken in een houtskooloven, de zogenaamde vazen. Probeer de specialiteiten op het straatterras of op de markt met een glas Vouvrai of Chinon en bezoek dan de typische markthal Halles de Tours, waar je de meest heerlijke lekkernijen vindt.

Bezienswaardigheden

  • Tours is de stad van kunst en geschiedenis. Tours heeft dan ook een veelheid aan bezienswaardigheden te bieden.
  • Place Plumereau en de vakwerkhuizen; middeleeuwse straatjes
  • Kathedraal Saint-Gatien
  • Basiliek Saint-Martin met graf van Sint-Maarten van Tours
  • Internationaal Congrescentrum Vinci van Jean Nouvel
  • Botanische Tuin
  • Les Fêtes Musicales in Touraine: Internationaal klassiek muziekfestival. Februari, juni en november.
  • Tours sur Loire: excursieplaatsen langs de Loire, openluchtbioscoop, shows. Medio mei tot half september.
  • Le Paris-Tours: Al meer dan honderd jaar wordt deze fietstocht jaarlijks in oktober gehouden.
  • Tours Marathon (september): De Tours Marathon is een van de 10 populairste marathons in Frankrijk.

Op een steenworp afstand van de Loire bevindt zich het Centre de Création Contemporaine Olivier Debré (ccc od), dat het hele jaar door een rijk tentoonstellingsprogramma van nationale en internationale kunstenaars biedt.