Colmar

Vakantie Colmar Elzas

Colmar wordt ook wel als de meest authentieke stad is van de Elzas gezien. Met haar historische monumenten en erfgoed zal Colmar je zeker aanspreken. De middeleeuwen hebben duidelijk een stempel gedrukt op Colmar. Kerken zoals de Saint-Martin, de Saint Matthieu en de Dominicaner kerk kenmerken het centrum van het stadje. Colmar ligt vlak bij Duitsland en is tijdens oorlogen altijd een twistpunt geweest. Hierdoor zijn er zowel Duitse als Franse invloeden te ontdekken. De vele vakwerkhuizen die er in Colmar te vinden zijn laten deze Duitse invloeden zien.

Het oudste openbare gebouw van de stad is gebouwd in 1480 en is Het Koïfhus. Het symbool van Colmar is le Maison Pfister (1537) en wordt gezien als het mooiste herenhuis van de stad.  Quai de la Poissonnerie is onder gastronomen een populaire wijk in Colmar en heeft de bijnaam ‘Klein Venetië’. Typische streekgerechten die hier geserveerd worden zijn bæckeofe (gerecht van vlees en aardappel gemarineerd in Elzasser witte wijn), stoofpot, coq-au-vin van Riesling en Kougelhopf. Daarnaast is Colmar de hoofdstad van de wereldberoemde Elzasser wijn en zijn de kerstmarkten in november en december ontzettend gezellig om te bezoeken.

Hoe kom ik in Colmar

Colmar ligt op 630km rijden van centraal Nederland (Utrecht). Per auto doe je er 6 uurtjes over om deze plaats te bereiken. Wil je per vliegtuig en hier een auto huren? De dichts bijzijnde luchthaven Mulhouse – Basel ligt op 55km afstand.

Overnachten in Colmar en omgeving
Colmar kent diverse hotels in alle prijsklassen. Ook is er in de omgeving een ruim aanbod aan vakantiehuizen en zijn er campings te vinden. Genoeg mogelijkheden om enkele dagen of langer te verblijven.

Bezienswaardigheden Colmar
Er zijn tal van bezienswaardigheden in Colmar te vinden. Kerken, huizen, pleintjes, musea marktjes en monumenten. Volop mogelijkheden om hier heerlijk rond te kijken en slenteren. Daarnaast kun je heerlijk genieten in restaurantjes en pittoreske barretjes.

Museum Underlinden
Een voormalig klooster in Colmar herbergt het museum Underlinden. Het museum heeft een indrukwekkende collectie middeleeuwse en renaissance kunstwerken.Jaarlijks bezoeken meer dan 200.000 bezoekers per jaar dit museum en is daardoor één van de drukste trekpleisters in de Elzas.

Maison Pfister
Eén van de prachtigste huizen in Colmar is het Maison Pfister. Dit schitterende huis is in de vroege Duitse renaissance stijl gebouwd en is een lust voor het oog.

Auguste Bartholdi
De naam Auguste Bartholdi ken je waarschijnlijk niet maar deze kunstenaar is verantwoordelijk voor een van de beroemdste werken ter wereld namelijk het Vrijheidsbeeld. Een standbeeld en zijn geboortehuis zijn een herinnering aan hem.

Het Koïfhus
Een van de trekpleisters is Het Koïfhus. Gebouwd op de kruising van de Colmar de Grand’Rue en de Rue des Marchands geeft dit prachtige huis een mooi foto momentje.

Collegiale kerk Saint-Martin
De Place des Cathédral stamt uit de veertiende eeuw en haar fundamenten uit de tiende eeuw. Mooi om te bezoeken.

Musée animé du Jouet et des Petits Trains
Houden jij en je kinderen van treinen? Of van speelgoed. Bezoek dan het Musée animé du Jouet et des Petits Trains ofte wel het speelgoed en treinen museum van Colmar.

Foire aux vins d’Alsace en overige wijnfeesten
Het wijnfeest Foire aux vins d’Alsace is al eeuwenlang één van de populairste feesten in Colmar en de Elzas. Het feest wordt ieder jaar in augustus georganiseerd. Ook kun je in de omgeving diverse wijnboerderijen en kleinere feesten bezoeken om deze sfeer te proeven mocht je buiten Augustus Colmar aandoen.