Mont Saint Michel
 
Ongeveer anderhalve kilometer voor de Normandische kust in het noordwesten van Frankrijk ligt een klein rotsachtig eiland: de Mont Saint-Michel. Het middelpunt van het eiland wordt gevormd door de abdij van Mont Saint-Michel, maar monniken en kluizenaars zochten al eeuwenlang religieuze afzondering en veiligheid op het eiland voordat de benedictijnse abdij in gebruik werd genomen in de 11e eeuw. In de daaropvolgende eeuwen werden er indrukwekkende vestingwerken en gebouwen in gotische stijl aan toegevoegd en werd de abdij een belangrijk centrum voor het kloosterleven in het middeleeuwse Frankrijk.

Mont Saint-Michel aan de Normandische kust van Frankrijk

Na de Franse Revolutie in 1789, werd de abdij omgebouwd tot een gevangenis en gebruikt om geestelijken op te sluiten die zich tegen de republikeinse regering keerden. Rond 1836 begonnen Victor Hugo en anderen campagne te voeren voor de restauratie van dit bijzondere en ook architectonisch zeer waardevolle klooster. De gevangenis ging dicht in 1863 en ongeveer tien jaar later werd het abdijcomplex erkend als historisch monument. Tegenwoordig is Mont Saint-Michel een belangrijke toeristische trekpleister, maar desondanks heeft het eiland zijn middeleeuwse sfeer weten te behouden. Tot voor kort waren de getijden van invloed op de toegankelijkheid van het eiland. Je kon Mont Saint-Michel toen alleen bij eb bereiken via een smalle weg over een dam die bij vloed overstroomde. De afgelopen jaren is er een wandelbrug naar het eiland aangelegd en is vervolgens de oude dam verwijderd om de getijden weer vrij spel te geven en zo te voorkomen dat de baai dichtslibt.

Mont Saint Michel, hoe kom ik er?
Het beste om Mont Saint Michel te bereiken is via Parijs of via de route Amiens, Le Havre en Caen door Normandie. Tot aan Mont Saint Michel zul je veel gebruik maken van tolwegen. Voor het gebruik van deze wegen betaal je een bedrag nagelang de afstand die je aflegt.

Mont-Saint Michel Tip!

Ga te voet naar Mont-Saint Michel, over de zandbanken. Vanuit o.a. Genets worden excursies georganiseerd. Laagdrempeliger dan wadlopen in de Waddenzee.